No products in the cart.
Totul despre parabenii sintetici!
Totul despre parabenii sintetici! Ce sunt, de ce se folosesc, ce riscuri prezinta asupra sanatatii noastre si cum le evitam?
Ce sunt Parabenii sintetici?
Parabenii sunt derivati din acidul para-hidroxibenzoic (PHBA), prezenti in multe fructe si legume.Pe baza acestui acid s-au creat, in mod sintetic, parabenii folositi (in mod consistent si ieftin) in industria cosmeticelor si produselor destinatate ingrijirii pielii.De regula, un produs contine mai multe tipuri de parabeni si sunt combinate si cu alti conservanti.
Datorita acestor substante produsele pe care le folosim zilnic au termen de valabilitate prelungit . Si pot fi tinute pe raftul din baie, in umiditate crescuta si temperaturi variabile fara sa afecteze calitatea si proprietatile produselor.
O fi bine, o fi rau?
Hai sa analizam beneficiile si riscurile aduse de acesti parabeni sintetici.Totul despre parabenii sintetici!
Parabenii sunt substante chimice folosite la prepararea produselor cosmetice si ingrijire personala .De ex:toner, serum, creme, lotiuni, demachiante, geluri de spalare sampoane, balsamuri, deodorante, antiperspirante, produse make-up etc. De ce?Pentru conservare si pentru evitarea contaminarii produselor cu bacterii, ciuperci, virusuri si alte microorganisme care ar afecta eficienta si stabilitatea produselor.
Pe scurt, parabenii sintetici sunt un conservant puternic, cu rol fungicid si bactericid, care protejeaza produsul cosmetic de un spectru larg de bacterii si permit un termen mare de valabilitate chiar si dupa deschidere. Sarcina lor principala este de a mentine la un nivel cat mai scazut nivelul microbian din produsele de consum. Ceea ce, transforma produsele cosmetice intr-o forma de “ insecticide” cosmetice.
Producatorii de cosmetice folosesc aceasta solutie simpla si ieftina in formularea produselor de aproape un secol, insa in ultimii ani au aparut tot mai multe controverse si studii care atesta ca parabenii sintetici sunt daunatori si trebuiesc evitate.
Efectele negative asupra sanatatii sunt date in special de combinatia dintre acesti parabeni, dar si de utilizarea pe perioade indelungate. Atunci cand toate (sau aproape ) toate produsele de ingrijire pe care le folosim contin aceste substante.
Lumea medicala este impartita in doua tabere:
- Cei care spun ca nu exista date concrete care sa incrimineze parabenii pentru aparitia unor afectiuni grave si ca produsele cosmetice au o concentratie mica de parabeni, incat acestia nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare
- Si pe de cealalta parte cei care spun ca odata ce pot depasi bariera pielii si au efecte sistemice, parabenii ar trebui evitati! Indiferent de concentratie, fiindca folosirea lor la scara larga duce la o expunere indelungata iar efectele asupra sanatatii noastre pot fi devastatoare.
Studii relevante realizate despre parabenii sintetici si concluziile lor:
- Concentratii mari, din 5 tipuri de parabeni, au fost gasite in tumori canceroase la sani (Darbre,2004)
- Parabenii sunt absorbiti prin piele si prin tractul gastro-intestinal (Soni,2005)
- Parabenii” imita” estrogenul, cauzand astfel cresterea acestuia.Prin urmare afecteaza sistemul imunitar, favorizeaza infertilitatea si poate conduce la dezvoltarea unor tumori canceroase.
- Parabenii au fost gasiti in mostrele de urina ale unui esantion demografic din SUA. Atat adolescentele cat si femeile adulte aveau un nivel mai mare de parabeni decat barbatii de aceeasi varsta (Calafat,2010)
- Nivele mari de n-propilparaben au fost descoperite in zona sanului dinspre axila, unde apar de obicei tumorile canceroase (Barr,2011)
Din punct de vedere dermatologic, parabenii pot cauza dermatita de contact si reactii alergice slabe.
Anumite studii realizate pe metilparaben au aratat ca aplicarea acestuia direct pe piele grabeste imbatranirea celulara.
In prezent, subiectul continua sa fie un domeniu deschis de investigatie, desi autoritatile sanitare continua sa considere parabenii “ compusi fara risc”. Cu toate acestea, in 2014 Uniunea Europeana a interzis izopropilparabenii si Isobutylparabenii, precum si phenylparabenii, benzilparabenii sau pentylparaben.
Justificarea a fost ca nu exista suficiente informatii despre riscurile lor, astfel incat nu e posibila evaluarea sigurantei acestora si, prin urmare, nu ar trebui utilizate.
Ce alternative avem? Totul despre parabenii sintetici!
Un numar tot mai mare de femei decid sa evite folosirea produselor ce contin parabeni sintetici, in special ca apar alternative. Produse cu ingrediente mai sigure, cu conservanti naturali.
Tot mai multi producatori lanseaza produse, pe eticheta carora apare scris cu litere mari „paraben free”, dar Atentie ! Multi producatori au inlocuit acei parabeni sintetici cu alti conservanti (tot sintetici ) care nu au fost studiati suficient pentru a putea stabili daca au sau nu efecte adverse, daca prezinta sau nu riscuri asupra sanatatii noastre.
Si atunci, ce e de facut?
Ne indreptam spre produsele cosmetice naturale Almost 1.618, care contin conservanti naturali si o lista cat mai scurta de ingrediente. Din care nu lipsesc ingredientele active, bineinteles!
Atentie la prdusele cu denumirile Eco,Bio,Natural,Organic,
Green etc.
Si alte expresii asemanatoare nu sunt o garantie ca va ofera un produs curat, Non-Toxic !
Aceste cuvinte trebuiesc
„musai” insotite de
Certificari oficiale,insotite de sigla certificatorului si un numar de certificare, altfel sunt doar vorbe-n vant !
Pentru a avea siguranta ca folosim produse NON-TOXICE trebuie sa alegem atent si sa verificam lista de ingrediente . Parabenii sintetici, chimicalele si pesticidele cu siguranta nu au ce cauta in produsele destinate ingrijirii pielii sau parului.
Produsele din gama Almost 1.618 ofera exact ceea ce cautam:
- Cosmetice Naturale
- Vegane
- Netestate pe animale
- Fara parabeni sintetici
- Fara chimicale daunatoare
- Fara iritanti
- Fara coloranti
- Fara alcool, parfum si uleiuri esentiale
Suna bine,nu? In plus contine ingrediente active
- Niacinamide
- Retinol
- Vitamina C
- Acid Azelaic – pentru a trata cu succes toate problemele tenului cu care ne confruntam.
Ador ca sunt hand-made si ingredientele din fiecare formula sunt certificate ca fiind organice.
In plus, atat laboratorul cat si produsul final sunt Certificate UltraGreen, ceea ce ne garanteaza ca folosim cosmetice de prima calitate si corespund celor mai stricte standarde!
Va doresc spor la shopping si nu uitati: cititi lista de ingrediente cu atentie si alegeti smart. Pielea este cel mai mare organ al corpului, aveti grija de ea!
Take care of your skin,you only have one face!
Beatriss S.
Lasă un răspuns